Sunday, April 18, 2010

Habib is a full baby cloth diapers, no more pampers!

Assalamualaikum wbt,
kaifa haluka ya bunayya?
 Insyallah, barakallhufik fi hazal yaum..
aminn.

Semoga dirimu membesar menjadi daie yg soleh, sayang..

Alhamdulillah,
 post umi yg terbaru kali ni,
umi nak kongsikan tentang cloth diapers habib yg ayah belikan.
Alhamdulillah dah sampai petang kelmarin.
 Nak tengok tak?
Jom layan pic ni..hehe

8pcs QQMinky button and 2pcs SunnyBaby Minky velcro with free washing bag :)



and..transparent bag dgn setiap 2pcs cloth diapers..

Alhamdulillah,
memang berbaloi-baloi.
Untuk pengetahuan Habib,
lampin Habib ni ummi shopping dari Kak Eila.
Terima kasih utk Kak Eila yang memang baik hati dengan umi,
seronok deal dgn akak.
Mr Hubby bagitahu,
kalau nak shopping online untuk cloth diapers,
memang best lah.
hehe..
Thanks akak!
So, sape-sape yang nak shopping kat online cloth diapers tu,
for sure pilihlah Online Shoppe Kak Eila ni,
memang best!
Harga yg berpatutan dan urusan yang mudah, mesra dan telus..hehe

(Ehem, nanti dapat baby baru ke, leh la shopping lagi dgn akak. ahaks! :p)

Anyway,
Umi seronok sangat masa cd ni sampai.
Masa 'Uncle Poslaju' tu sampai umah, kita pulak keluar jenjalan dgn ayah kat Kuala Terengganu.
Terpaksalah umi mintak Auntie Ani jiran depan umah sign utk umi dahulu.
Sampai je umah maghrib tu, terus cepat-cepat pick up bungkusan cd tu dari umah auntie.
Tapi masa tu tak terus bukak,
umi siapkan makan malam untuk ayah dulu, baru ayah yang rasmi bukakan.
Bukak je, wah...seronoknya!
Cantik je kain cd QQ dan Sunnybaby ni.
Lembut sangat!

Teringat masa mula-mula nak beli dulu
puas survey kat internet ni untuk harga yang berpatutan.
Tapi kata ayah, kali ni bukan berpatutan,
tapi dah berbaloi-baloi lagi!
haha..kredit untuk my hubby!

Alhamdulillah,
Cloth diapers Habib pun dah banyak.
Ada brand Babyland, QQ Minky and SunnyBaby Minky.
Malah ada button and velcro lagi..:)

Kalau sebelum ni,
setiap kali travel jauh,
umi terpaksa pakaikan Habib pampers sebab takut tak sempat kering sepanjang bermusafir di negeri orang.
Selalu jugak umi terkejar-kejar untuk basuh cloth diapers Habib ini,
agar sempat Habib pakaikan cloth diapers untuk esok hari.

Alhamdulillah,
ayah kesiankan umi kot,
terbongkok-bongkok setiap malam dalam bilik air tu, 
basuh lampin Habib untuk hari ini,
basuh dan jemur bawah kipas.
Dengan harapan pagi esok kering, leh pakai lagi untuk seterusnya.
Mana tahu kalau-kalau Habib poo poo banyak kali, kang tak sempat pakai lak.

Tapi sekarang tidak lagi.
Ayah dengan baik hatinya membelikan lagi cloth diapers untuk Habib,
supaya nanti tak delah umi nak terkejar-kejar basuh lampin lagi tengah-tengah malam.
Hehe..makin seronoklah umi.
sekarang Umi boleh lah teruskan aktiviti seharian Habib dengan ber'cd'ing ni.



Habib sayang,
ucap apa kat ayah?
'Terima kasih, ayah! Habib sayang ayah! mmuuaahh!!
Semoga Allah merahmati ayah selalu, amin.'
:)


Latest photo Habib yang dah dilicinkan kepalanya Jumaat lepas..hehe


Hmm..
beberapa minggu lepas,
masa balik kampung di Kelantan,
sepupu umi sempat tanyakan pada umi,
camana jimat tak pakai pampers.
Sepupu umi ni anak dah 9 orang,
3 org yg pakai pampers.
Dia kata tak larat, setiap bulan asyik belanja pampers je.
Beribu gak la.

So, umi syorkan Abg Mi untuk pakai pampers.
Siap abg Mi pulak mintak umi orderkan untuk dia nanti.
hihi..

Hmm, habib sayang.
Setakat ni umi tengok ramai yg minat bila umi pakaikan cd ni kat Habib.
Kata ayah,
kalau permintaan dah ramai gini,
Ayah nak jadi reseller cd ni jugak.
Sekurangnya kita tolong jimat poket orang,
dan kita pun leh la jimat sikit-sikit.

Tapi,
buat masa ni,
komitmen ayah lebih tertumpu pada rumah baru kita.
Nak kena buat grill, cari perabot.
Sian ayah.
Mungkin untuk jadi reseller tu boleh, tapi bukan buat stok kat rumah la.
Kang nanti susah pulak, rumah pun sempit je.
huhu..

Ramai gak yg tanya umi,
apa kebaikan ber'cd' kat Habib ni.
Tak cerewet ke?
Ok ke?
Mahalnya!!

Itu antara soalan diorang
Tapi bg umi simple je jawapan umi.
Cloth Diapers ni memang cerewet bg org yg betul-betul malas.huhu
(Does'nt mean umi benar2 rajin tau! hoho)
Cd ni takde lah cerewet pun,
basuh pun dgn mesin je.
Nak lambak sampai 3 hari baru basuh pun boleh.
Sebab cd ni bukannya berkulat or pape.
Tengok warna warni tu pun dah tambah seronok ber'cd'.
Paling penting,
poket suami pun jimat dan berbaloi-baloi.
Jimat untuk 3 tahun tuu!
Alhamdulillah..

So, kalau bagi ayah,
memang itu yang terbaik sebab kulit baby pun tiada ruam lampin.
Kalau dari segi kesihatan jangka masa panjang,
lampin bayi ni baik untuk dalaman baby lelaki.
Yeah, itu kena tanya ayah. huhu..

Apa-apa pun,
umi memang suka pakaikan Habib cd ni.
Mesra alam dan sangat baik untuk kesihatan baby.
Dan kalau kat rumah,
Habib tak perlu pakai seluar pun takpe,
pakai cd je.
Dah nampak cam pakai seluar yg comel. hehe..

Oklah,
umi takleh lama-lama ni.
Umi nak kena tulis contact number kat flyers Imtiyaaz ayah pulak.
Banyak lagi tak settle ni.
Nanti kita story-mory lagi ye sayang.

Maka dengan rasminya diumumkan,
Habib is a full baby cloth diapers,
NO more pampers!
hehe..

Habib sayang,
kami sangat menyayangimu!!
Barakallahu fik, ya bunayya..



p/s : Tak sabar tunggu kopiah nama Habib siap yang umi beli dari Kak Rohani siap 23hb nanti. Nanti bolehlah Habib pakai masa hantar Ayah Qi fly gi France 3hb ni. hehe..



..Salam Sayang dari umi dan ayah..

1 comments:

Miela77 said...

Salam singgah Sarah, wa comeynyer Habib.. bestnyer bercd'ing..meh join giveaway k.iela.. mana tau rezeki Habib dapat CD free..hehehehe.

p/s : K.iela pun gembira berurusniaga dengan Sarah.. cam da kenal lama je..heheheh

 

Diari Hidup Anak-anak Ummi dan Ayah.. © 2008. Design By: SkinCorner